Dat maakte een woordvoerder van de Iraakse regering zondag bekend. Het akkoord omvat een juridisch kader voor de Amerikaanse aanwezigheid in en terugtrekking uit Irak na afloop van het VN-mandaat eind dit jaar. De Amerikaanse troepen zouden tegen eind 2011 vertrekken.
(tijd/belga) – Aan het bilateraal akkoord hebben Irakezen en Amerikanen maandenlang gewerkt. Het wordt, nu het is goedgekeurd door de regering, verwezen naar het Iraakse parlement. SOFA gaat pas van kracht na ratificering.
‘De VS-troepen zullen zich tegen 30 juni volgend jaar uit de Iraakse steden terugtrekken’, zei de woordvoerder in een toespraak op de Iraakse televisie. ‘Tegen het einde van 2011 moeten ze ook volledig het land zien te verlaten.’
Het akkoord regelt niet enkel de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Zo komt ook het Iraakse luchtruim vanaf 1 januari 2009 terug in handen van de Irakezen. De woordvoerder merkte hierbij wel op dat Irak voor het beheer ervan mogelijk beroep doet op Amerikaanse ‘experts’.
Het 152.000 man sterke legerkorps moet zich vanaf de bekrachtiging van het SOFA-akkoord ook naar de wetten van Irak schikken. Zo zal de VS niet zomaar huiszoekingen meer mogen doen zonder rechterlijke toestemming. ‘Er geldt geen immuniteit meer voor overtreders van de wet, ook al zijn ze Amerikaan’, klonk het in de toespraak vanuit Bagdad.
Een ander belangrijk punt dat wordt behandeld in de overeenkomst is het verbod voor de VS om aanvallen op buurlanden te lanceren vanuit Irak. De relaties tussen Irak en buurland Syrië raakten onlangs vertroebeld nadat Amerikanen een helikopteraanval ondernamen op een Syrische boerderij vlakbij de Iraakse grens. Irak lijkt zich nu tegen herhalingen van dergelijke incidenten in te dekken. Naast Syrië zijn onder andere Iran en Saoedi-Arabië buurlanden van Irak.
BS

F
E
E
D

B
A
C
K