De Congolese arts Denis Mukwege en overlever van seksueel geweld Nadia Murad hebben dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Dat werd bekendgemaakt door het Nobelprijscomité in Oslo.

Het duo krijgt de Nobelprijs voor hun strijd tegen seksueel geweld als wapen in oorlog en gewapende conflicten. ‘Beide laureaten hebben een cruciale bijdrage geleverd om de aandacht te vestigen op het thema, zelf seksueel geweld te bestrijden en een einde te maken aan deze oorlogsmisdaden’, aldus het Nobelprijscomité.

De Congolese dokter Denis Mukwege helpt slachtoffers van seksueel geweld in zijn ziekenhuis in Congo. Hij is de internationale autoriteit die het kapotte lijf van de vrouwen herstelt die door gewapende militieleden zijn verkracht. Mukwege loopt steeds meer gevaar omdat zijn kritiek op het regime van president Kabila groter wordt. De Nobelprijs beloont zijn tomeloze inzet voor de verkrachte vrouwen en stelt het probleem van oorlogsverkrachtingen aan de kaak.

Nadia Murad is zelf een overlever van seksueel geweld. Op haar 21ste werd de Irakese jezidi door IS op een slavenmarkt verkocht en iedere dag verkracht en mishandeld. Ze is slechts één van de 3.000 jezidi’s die misbruikt werden door Islamitische Staat. Ze wist na een aantal weken te ontsnappen en vond haar weg naar een vluchtelingenkamp in Duhok, Noord-Irak.

Murad wil gerechtigheid voor haar gemeenschap. Ze reist de wereld rond en heeft haar verhaal gedaan bij de Franse president Emmanuel Macron, bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel, bij de oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en bij de paus. In 2015 kreeg ze asiel in Duitsland. In 2016 kreeg Murad de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement.

Volgens het comité is zij ‘de getuige die vertelt over het misbruik dat werd gepleegd tegenover haar en anderen. Ze heeft buitengewone moed getoond door over haar eigen lijden te vertellen en in naam van andere slachtoffers te spreken.’

In een interview met De Standaard benadrukte ze dat iedere seconde in gevangenschap van IS ‘een traag, pijnlijk sterfbed, zowel lichamelijk als geestelijk’ was.

Vorig jaar won de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede. De organisatie werd in 2007 opgericht, en heeft als doelstelling het gebruik van kernwapens te verbieden, en het nucleaire arsenaal terug te dringen. Door de Nobelprijs voor de vrede toe te kennen aan een organisatie die actievoert tegen kernwapens, stuurde het Nobelcomité een niet mis te verstane boodschap aan Trump en Kim Jong-un. Een boodschap die net zo goed voor België diende.

 

De Standaard 05/10/2018 door km

F
E
E
D

B
A
C
K