Door de aanhoudende gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK ontvluchten steeds meer mensen het centrum van Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije. Tienduizenden mensen zijn er al vertrokken en de uittocht is nog niet ten einde.
Correspondent Lucas Waagmeester was in de stad. “Toen we hier aankwamen, zagen we een enorme stoet mensen met dekens, wasmachines, koelkasten en tv’s op de rug en in vrachtwagentjes, die wegtrok uit een stadsdeel in het centrum. Een hele wijk stroomde leeg.”
Volgens Waagmeester neemt de uittocht, die sinds december gaande is, steeds extremere vormen aan. “Er wordt hier zwaar gevochten, ook midden in het centrum.”
Booby traps
De strijd in Diyarbakir gaat tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK en groepen jongeren die zich bewapend hebben. Waagmeester: “Dit is een echte stadsguerrilla. Het gaat om strijders die zich tussen de bevolking mengen en sluipschutters neerzetten in woningen. Overal worden er booby traps geplaatst en zitten er kuilen in de straat van bommen die zijn afgegaan. Voor het Turkse leger is het daar heel moeilijk tegen vechten.”
Het Turkse leger is radeloos in deze strijd, anders ga je zo niet te werk.
Correspondent Lucas Waagmeester
Waagmeester was in een appartementencomplex waar het leger en de politie deuren hadden opengeramd, op zoek naar sluipschutters. “Een Turkse militair die we aanspraken vertelde dat er bij een inval in een huis een fles water op tafel stond. Die fles water was verbonden aan een explosief. Gelukkig voor die militairen werd dat op tijd opgemerkt.”
Radeloos
Tegelijkertijd gaat het Turkse leger er ook extreem hard in, vertelt de correspondent. “Er rijden gigantische pantserwagens door die kleine straatjes in de stad en er wordt met zwaar geschut geschoten. Het leger is ook wel radeloos in deze strijd, anders ga je zo niet te werk.”
Diyarbakir is een Koerdische stad in het oosten van Turkije. Koerdische groepen willen meer autonomie en strijden tegen, zoals ze het zelf zeggen, onderdrukking van de Turkse staat. De afgelopen jaren waren er onderhandelingen en werd er gepraat over vrede, maar die vredesbesprekingen spatten vorige zomer uiteen onder druk van de verkiezingsstrijd.